Noor-al-Haya

KTK-II

Kutsutaan Handi Omistaja Azrak Racers
Sukupuoli tamma Kasvattaja Fint Arabians 
Rotu arabianhevonen (dom) Painotus Rataesteet
Väri mustankimo (EE/aa/Gg) Koulutus heB // 110 cm
Syntymäpäivä 13.01.2012 // CAS 23 Rek. nro VH00-000-0000
  

Luonnekuvaus

Fikir on tullut (ikävä kyllä) luonteeltaan paljon emäänsä Handiin; pikkuneiti osaa olla suoraan sanottuna todella akkamainen sille päälle sattuessaan, ja sehän sattuukin käymään "yllättäen" varsin usein... Mikään ei tunnu miellyttävän Fikiriä, milloin sitä harjaa liian kovaa ja milloin hipsuttaa, milloin mennään liikaa eteenpäin ja milloin jarrutellaan turhaan, milloin on liian pilvistä ja tähdet väärissä asennoissa... Jokaisen tamman kanssa toimivan on vain myönnettävä tappionsa, tätä hevosta et pysty miellyttämään niin millään!

Ratsuna Fikir on yhtä kärttyisä kuin aina muulloinkin, sillä vaikka vauhtia ja ponnua siitä löytyykin niin auta armias jos lähdet sitä tammalta vaatimaan — ihan periaatteesta kaikki mitä ihminen pyytää on hanurista ja totta kai silloin on pakko kiukutella ja harata vastaan! Fikir nakkelee niskojaan, poikittaa ja heittää hieman pyllyä ilmaan, "en mää haluu!" vaikka kyllä kumminkin kutkuttaisi päästä jo hyppäämään... Mutta sitähän ei ratsastajalle voida paljastaa. Kun asiat on kiukuteltu läpi ihan vain tavan vuoksi, on sen jälkeen Fikir oikein simpsakka ja hyvä ratsastaa. Se on voimakas niin liikkeiltään, tahdoltaan kuin hypyiltäänkin, ja sopivan herkän mutta kovakalloisen ratsastajan kanssa tammasta tulevat parhaimmat puolet esiin.

Sukutaulu

i. Abdul-Hadi
mkm, 156 cm
ii. Mas'ud
m, 154 cm
iii. Ramzi Sab
vrt, 155 cm
iie. Faiqa
m, 154 cm
ie. Hadiyaah
rnkm, 152 cm
iei. Sadiq
rtkm, 153 cm
iee. Tanzeela
rnkm, 150 cm
e. Noor Jehan
rnkm, 150 cm
ei. Diyay-al-Din
rnkm, 148 cm
eii. Miyaz
trn, 148 cm
eie. Jawahir
rtkm, 147 cm
ee. Hunaida
prn, 150 cm
eei. Qudamah
rn, 155 cm
eee. Nudbah
prt, 151 cm

Jälkeläiset

Handi ottaa vastaan evm-sukuisia ox-oreja. Käytössä myöskin arabiristeytyksiin.

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja
CAS 31 // 16.12.13 t. Fikriyya-al-Noor Abd-al-Hamid Azrak Racers // Latu


Valmennukset ja kuulumiset

24.02.2015

Elämä puhaltelee Handia ja Jereä pitkin maailmaa, sillä nyt kaksikon löytää Dubaista Azrak Racersin tiloista jossa Jere työstää ratsuja eteenpäin. Handin mukana talliin muutti Fikir-lapsukainen. Kisaamista olisi tarkoitus jatkaa täälläkin päin maailmaa kunhan Handi ensin hieman kotiutuisi.

14.08.2013

Handin (ja Jeren totta kai myös) elämä on mullistunut aikamoisella tavalla Jeren päästyä Tony Attawayn oppiin Britteihin. Jere matkusti jo muutama päivä aiemmin uuteen kotikaupunkiinsa Shropshireen, ja tänään kuljetettiin Handi perässä. Kuten arvata saattaa, ei neiti kiukkupussi ottanut matkaa vastaan mitenkään iloisesti — ongelmat alkoivat jo Suomen kamaralla kun Handi ei olisi tahtonut seurata tuntemattomia ihmisiä traileriin. Koskaan aiemmin ei Handi ollut myöskään ollut lentokoneessa, ja mukana ollut eläintenhoitaja kertoi myöhemmin Jerelle että hänen arvon kisaratsunsa oli pistänyt kuljetuskoppiaan päreiksi koko matkan ajan ja hermoillut niin paljon että rauhoittaminen alkoi olemaan jo ihan oikea vaihtoehto. Päästyään uuteen kotitalliinsa Kenstoniin Handi olikin yksi hermokimppu, vatsa sillä oli aivan sekaisin eikä ruoka ole vieläkään tahtonut maistua.

Toivottavasti Handi toipuu muuttostressistään pian, jotta valmentautumista voisi jatkaa mahdollisimman pian tason säilyttämiseksi. Tosin tämän neitokaisen tuntien se ei aivan heti tyynny moisen mullistuksen jälkeen...

ERJ-Cup elokuu, tarinaluokka, 80 cm (1. sija)

Jere hypähti alas ratsunsa selästä ja lähti äkäisesti marssimaan tietä pitkin jäähdytelläkseen tammaa. "Jere!" Poika kuuli siskonsa huudon takaansa, muttei kääntynyt edes katsomaan, jatkoi vain puuskuttavan ja yhä kierroksilla käyvän Handi-arabin taluttelua. Jereä ärsytti: hän oli mokannut radalla aloittelijamaisella virheellä ja painanut niin kovaa vauhtia että huolellisuus oli kärsinyt, samoin kuin puomit joita kaviot olivat kolisutelleet. Tyypillisen kypsään tapaansa Jere mökötti, vaikka hänen olisi pitänyt vain unohtaa tapahtunut ja olla mokaamatta samoin seuraavissa kisoissa. Poika yritti rauhoitella kuohuvaa mieltään kävelemällä pitkin kisa-aluetta Handi rinnallaan, mutta rauhoittuminen ei vain ottanut onnistuakseen. Syyttävä ääni soimasi päässä virheestä ja muistutti kuinka typerä se oli ollut. Jere oli täysin varma että katsomossa oli käynyt hänen suorituksensa aikaan kova supina siitä, kuinka huonosti hän ratsastikaan...

"Voi perk—!" Jere ärähti ja potkaisi kiveä, saaden Handin säpsähtämään. Hetken aikaa hän seisoi siinä  puristellen nyrkkejään oudoksuvista katseista välittämättä, kunnes antoi käsiensä rentoutua ja istuutui lamantuneena tallin seinustalle, tuijottaen omia rystysiään. Hän oli niin huono ratsastaja, niin huono! Miksei hän ikinä onnistunut ja menestynyt, miksi hänen oli pakko saada itselleen liian vaativa hevonen. Miksei hän ollut kuunnellut valmentajaansa ja ostanut kunnon puoliveristä eikä mitään täykkärinrimpulaa? Miksi hänen piti aina kuvitella itsestään liikoja? Miksi hänen piti unohtaa tänään, tänä tärkeänä päivänä tärkeissä kisoissa, kaikki saamansa opit hyvästä radasta? Miksei — itsesyyttely katkesi kuin seinään lämpimän ilman tuulahtaessa Jeren kasvoille. Poika kohotti katseensa ja hämmästyksekseen näki tammansa vaaleanpunaisen turvan ja suuret, sielukkaat silmät jotka katsoivat uteliaasti omistajaansa, aivan kuin kysyen että mitä sinä siellä maassa oikein istut?

Se riitti. Handi, joka tunnettiin epäluuloisena ja kylmänä tammana, ei turhan usein ottanut kontaktia ihmiseen sillä tavoin. Jeren ärtymys oli tipotiessään kun hän silitteli epäuskoisena vaaleaa poskea, oliko Handi oikeasti laskenut päänsä hänen syliinsä? Pieni hymynpoikanen karehti ruskeiden kutrien kehystämillä kasvoilla. Hän oli tullut Cupiin voittamaan, tai edes sijoittumaan, mutta sen sijaan itse tehnyt virheitä ja jäänyt pelkäksi massaosallistujaksi. Ruusukkeita ei siis ollut herunut kuten oli suunniteltu, mutta tavallaan Jere oli silti voittanut jotakin saadessaan siinä mököttäessään ensimmäisen kunnollisen huomionosoituksen jääkuningattareltaan.

Sisko löysi Jeren myöhemmin tallin takaa istumasta puuta vasten Handia silitellen ja rapsutellen. Onneksi oli olemassa edes yksi persoona joka sai hänen veljensä rentoutumaan ja avautumaan kuorestaan, vaikka se persoona olisikin sitten vain hevonen.

Koulutunti 15.02.13, opettajana Janna @

Miksiköhän tykkään Handista niin paljon sen lisäksi, että se on upean näköinen, lihaksikas (tosin mun heppamieltymyksiin vähän turhan kevyt) ja hankalaluonteinen? En tiedä. Ehkä siksi, että Jere osaa pukea sen upeisiin varusteisiin (tänäänkin punaista päällä, kuolinko? En toki. Ja tietysti siksi, että se on Noor-a ; )). Sipsutus kuitenkin taisi kuulua ihan toimintalistaan, sillä Handi oli sellainen sirokoipi sähläillessään martignaalien kanssa turpa kattoa hipoen, että tuli napit vastakkain kahden mielipiteen kanssa. Jere kirosi selässä itsekseen jo alkukäyntien aikana, mutta kaiketi se kuuluu toimenkuvaan.

Handi oli sählinkiheppa, jonka kanssa jouduttiin olemaan todella kärsivällisiä. Ei ilkeydellä, mutta Jere taisi myös olla lyhytpinnainen ainakin kouluratsastuksen suhteen, ja näytti suhtautuvan kommentteihin niin kauniisti, että kanssakäyminen oli yhtä juhlaa. Onneksi sain asiat perille ja tunsin pojan sen verran, että hänellä oli musta jo jonkinlainen käsitys, eikä otsaani voinut liimata idiotti badass- tarraa ihan turhin päin. Handin Jere kuitenkin tunsi läpikotaisin, sen näki kaukaa, ja poika oli tottunut tamman temppuiluun. Käyntityöskentelyssä Handin keskittyminen herpaantui aina sinne sun toiseen, mutta kyllä siitä elävänä selvittiin ja Handi kuului myös niihin taipuviin hevosiin, jotka näyttivät alusta asti jo valmiiksi verkanneilta - paitsi että se ei keskittynyt puoliksikaan, joten taivuttelu ei ollut samanlainen silmänilo kuin olisi luullut.

No jaa, ravissa oli kehumisen laitaa ja Handi toimi oikeasti hyvin ravaten kauniisti, vähän pötkylämuodossa. Jere jännitti jalkojaan jonkin verran, joten parin kommentin jälkeen myös ratsastajan solmut ja mutkat alkoivat lähteä paranemaan päin! Keskiaskellajit, taivutukset ja askelpidennykset sujuivat hienosti Handin keskittymiskyvyn huomioiden, ja eritoten askelpidennyksissä Handi oli oikeasti huikean cool. No jaa, pohkeenväistöt olivat vähän problem nro. 1, koska Wolf sattui tulemaan jo muutenkin äkeänä vieraista (= häntä huiski, korvat luimivat ja pää nousi taivaisiin koko tunnin aikana varmaan useammin kuin oikea muoto) olevan tamman kyljen läheltä vähän rynnivän Niksun kanssa, Handi pelasi viimeisen kortin sohaisemalla täpärästi ilmaan kavionsa kanssa. En olisi halunnut kuittailla siitä sen enempää, eihän tämä nyt mikään kummankaan "vika" ollut, ja Jere näytti helpottuvan siitä, että sanoin myös Wolfille (ei vahingonilolla, vaan sillä että erotin oikean väärästä), ja muistutin nopeasti, että tunnilla oli kyllä niitä säikkyhevosia, kuten Handi, jotka eivät toimisi ihan lunkisti muiden hevosten kanssa. Lisäsin kuitenkin loppuun, että ei se ollut kuolemanvakavaa, ja koska Jere tiesi Wolfin ratsastaneen vähän vähemmän, oli homma sillä ok ilman että mun piti naatittaa ketään ihan täysin. Suorana ei ollut pohkeenväistöistä tietoakaan, eikä touhua oikein saanut ratsukon kanssa korjattua täydelliseksi, mutta sentään kelvolliseksi suoritukseksi, kun haeskelimme Handia kuolaimeen ja pyysin Jereä aktivoimaan sen takaosaa saaden painoa askeleisiin. Kyllä me saatiin ratsukko muutoksiin ihan tyytyväiseksi kaiken sählingin ansiostakin.

Laukka oli asia erikseen, ja Handi oli menopäällä. Sen lisäksi se kyttäsi maneesin nurkkaa - se hidasti laukkaansa pieneen hyppelyyn sen kohdalla ja sinkaisi murto-osassa taas kovempaan vauhtiin. Isot ympyrät saivat tamman kuitenkin toimimaan hyvin ja pehmeästi, ja sen saglawinlaukkaa oli ilo katsella! Molempiin suuntiin mentiin vauhdilla mutta hallinnassa pään nostelun ja hyppyjen kera, mutta olin silti todella iloinen että Jere ja Handi olivat tulleet mukaan lössiin. Parannusta, kyllä sieltä vielä se sisäinen kouluratsastaja löytyy (tai sitten ei löydy), mutta joka tapauksessa tää on aina hyvää harjoitusta :)!

Kisakalenteri

Näyttelyt

09.09.13, Azrak Racers, täys- ja lämminveritammat, tuom. Kuroibaka: EO-sert (BIS3)
17.03.13, Azrak Racers, arabialaistammat, tuom. Aksu: KTK-sert (BIS2)

Kantakirjauslausunto

80+79+62=73,7%
- Upea tamma, hieno rotunsa edustaja. Ilmeikäs ja ryhdikäs. Pitkähkö selkä ja hieman turhan ohuet jalat.
- Hyvät leimat. Erittäin kaunis väri. Hieman massiivinen etuosa ja kaula verrattuna lihaksettomaan takaosaan. Kaunis, kuiva pää. Jalat hyvät. Toteutus varma ja rauhallinen, saisi olla aavistus enemmän kontrastia.
- Hieman ponimainen pää, ylpeä ilme. Hyvä kaareva kaula. Hyvät rungon mittasuhteet. Korkea, lyhyt säkä. Painunut selkä, hyvä lanne ja lautanen. Pystyhkö lapa, pysty olkavarsi. Kevytluustoiset etujalat, pystyt kaviot. Melko hyvä takaosa, kevytluustoiset sääret. Selkeät leimat. Miellyttävää väritystyötä.

ERJ (sijoja 41 kpl, voittoja 7 kpl, CUP 1 kpl)
20.02.14, Aaveen Suomenhevoset, 110 cm, 4/50
27.01.14, Sonic Warmbloods, 120 cm, 3/30
26.01.14, Sonic Warmbloods, 120 cm, 3/30
07.01.14, Sonic Warmbloods, 110 cm, 7/100
04.01.14, HerkkäHetki, 120 cm, 3/20
03.01.14, Tuuliharja, 110 cm, 2/40
02.01.14, Tuuliharja, 110 cm, 2/40
29.12.13, Koston Suomenhevoset, 110 cm, 1/50
26.12.13, Koston Suomenhevoset, 110 cm, 1/50
25.12.13, Mewian Welsh, 120 cm, 6/50
22.11.13, Huvitutti, 120 cm, 6/50
20.11.13, Huvitutti, 120 cm, 4/50
16.11.13, Huvitutti, 120 cm, 1/50
10.11.13, Marike, 110 cm, 2/50
28.10.13, Dúan Stable, 110 cm, 1/50
25.10.13, Lumivuo, 110 cm, 6/50
20.10.13, Lumivuo, 110 cm, 7/50
18.10.13, Takamaiden Suomenhevoset, 100 cm, 4/50
13.10.13, Huvitutti, 100 cm, 6/40
11.10.13, Huvitutti, 100 cm, 6/40
11.10.13, Huvitutti, 100 cm, 3/40
10.10.13, Huvitutti, 100 cm, 3/40
10.10.13, Huvitutti, 100 cm, 5/40
09.10.13, Huvitutti, 100 cm, 4/40
09.10.13, Huvitutti, 100 cm, 5/40
09.10.13, Fift Bridge Ponies, 100 cm, 3/40
20.09.13, Minnantila, 90 cm, 2/42
09.09.13, Ponipallero, 90 cm, 5/40
07.09.13, Stall Lumos, 80 cm, 2/40
31.08.13, Dark Side Trakehners, tarinaluokka, 1/1 (CUP)
26.08.13, Minnantila, 90 cm, 5/34
17.08.13, Satulinna, 100 cm, 4/30
17.08.13, Latun Talli, 90 cm, 5/30
13.08.13, Huvitutti, 80 cm, 3/40
12.08.13, Satulinna, 100 cm, 1/30
12.08.13, Huvitutti, 80 cm, 4/40
30.07.13, Latun Talli, 90 cm, 5/30
29.07.13, Latun Talli, 90 cm, 1/30
18.03.13, Golden League Sporthorses, 60 cm, 4/40
08.03.13, KK Stewart, 50 cm, 4/40
07.03.13, KK Stewart, 50 cm, 2/40
Ulkoasu © M Layouts, muokkaus ja valokuvat © Latu